Eladó az ikonikus tihanyi vendéglő – ennyiért vihető

A turisták zöme nagy fehér búbos kemencéjéről ismeri a helyet.

Másodszorra rendezik meg a Taste Balaton fesztivált, amely több mint száz programot kínál a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Most már tényleg mindenki nagyon várja a tavaszt. A jó hír, hogy nincs sok hátra, és rögtön az elején, március 7. és 16. között egy egyhetes fesztivállal ünnepelhetjük az év szebbik részének kezdetét – ráadásul a Balatonnál. Idén is megrendezik ugyanis, immár másodszorra, a Taste Balaton fesztivált, amely több mint száz programot kínál a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek huszonöt egész évben nyitva tartó, fő helyszínnek számító balatoni étterem és számos kiegészítő helyszín részvételével.
„A tavalyi próbaév adott egy löketet, idén pedig
még színesebb és erősebb programkínálattal, valamint új helyszínekkel is készülünk”
– fogalmaz Budavári Dóra, a fesztivál egyik ötletgazdája és szervezője. Hozzáteszi, az első év a „megfigyelés” éve is volt a vendéglátók számára, hiszen meg kellett ismerni, hogy mire van leginkább igényük az embereknek egy ilyen fesztivál részeként – idén már sokkal bátrabbak is a tapasztalatok birtokában. A tavalyi indulás egyik nagy tanulsága volt, hogy a vendégek nagyon szeretik az olyan közösségi programokat, amelyekben aktívan részt vehetnek.
„Idén több helyszínen is együtt főzhetünk a séfekkel, lesz kerámia-, kombucsa-, financier- és BBQ-workshop, közös jeges merülés és szaunázás, valamint biciklitúra is, vagyis még több olyan program, amely nem csak klasszikusan az asztal mellett zajlik” – tudjuk meg. Nagyobb hangsúlyt kapnak a Taste Balaton+-programok, amelyek a kiegészítő helyszíneken zajlanak: borászatok, kulturális intézménynek, pékségek, cukrászatok csatlakoztak ilyen célból, vagy például a Szántódpusztai Majorság, ahol egy vacsoraesten lehet részt venni Segal Viktor séffel.
A szervezők, akárcsak tavaly, idén is arra kérték a részt vevő éttermeket, hogy kifejezetten erre az időszakra készülő degusztációs menüt is kínáljanak, hogy ilyen módon mutassák be magukat, filozófiájukat. „A rengetegféle program mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy pár napra a Balatonhoz költözzön, és összerakja a saját kis fesztiválját” – jegyzi meg a szervező. Ha pedig a helyszínek között nagyobb lenne a távolság, az sem jelent gondot: a rendezvény együttműködő partnere a VisitBalaton365 és a BalatonBike365, így a vendégek elektromos biciklivel is tudnak majd közlekedni A-ból B-be, akár a hegyi helyszínekre is könnyedén eljutva.
Nehéz a választás, de kedvencének ígérkezik a Kistücsök étterem nőnapi programja, amelyre Olaszországból érkezik séf és borász hölgyek, és szerinte nem érdemes kihagyni a nőnapi, bulival egybekötött brunchot, valamint a sommelier-alapismereteket adó workshopot sem a Szent György-hegyen.
A fesztivál szervezőinek nem titkolt szándéka az is, hogy megmutassák: a Balaton nemcsak nyáron, hanem egész évben izgalmas desztináció. „Az időzítéssel fontos célunk, hogy berobbantsuk az évet a Balatonnál, és ne arról halljunk először, hogy milyen drága lesz idén nyáron is a lángos” – fogalmaz Budavári Dóra. Hamarosan tehát megmozdul a régió, a fesztivál programjairól érdemes tájékozódni a rendezvény honlapján, a tastebalaton.hu oldalon.
Nyitókép: Szabó Miklós